Kipsaté
Ingrediënten:
1 kg kippendijenfilet
8 à 10 eetlepels Domburg Marinade, bijvoorbeeld de Indo Marinade Warung of Domburg BBQ Marinade
1 pak Domburg Pindasambal met peper of zonder peper
Benodigdheden
Houten saté stokjes om te rijgen.
Bereidingswijze:
- Snij de kipfilet in kleine stukjes.
- Doe de stukjes gesneden kip in een schaal.
- Schenk een van de Domburg Marinades, bijvoorbeeld de Indo Marinade Warung of de Domburg BBQ Marinade, over de stukjes gesneden kip.
- Laat dit een tijdje marineren – circa 02 uur – voordat het vlees aan de stokjes wordt geregen.
Rijgen:
- Leg de houten satéstokjes van te voren in koud water, zodat ze niet verbranden op de BBQ.
- Rijg de stukjes kip zo schuin mogelijk op het houten satéstokje, zodat er zo min mogelijk vlees naast het stokje loshangt.
- Rooster de op het houten satéstokjes geregen kip op de BBQ totdat deze gaar zijn.
- Serveer de kipsaté met de Domburg Pindasambal met peper (pittig) of de Domburg Pindasambal zonder peper (normaal).
Recept Pom
Benodigdheden
1 zak (1 kg) Domburg Pong Taya
750 gram kip
250 gram margarine of boter
2 grote tomaten
1 grote ui
1 flinke tak peterselie
3 eetlepels tomatenketchup
3 bouillonblokjes
3 eetlepels piccalilly of het sap van 2 zuuroranjes
450 ml water
Nootmuskaat, zwarte peper & zout naar smaak
2 eetlepels suiker
1 verse peper
150 gram zoutvlees (eventueel)
Bereidingswijze
De Domburg Pong Taya laten ontdooien en vermengen met de piccalilly of met het sap van de zuuroranjes (swalanya).
De kip in stukken snijden, wassen – met azijn of citroen –, afspoelen en laten uitlekken, inwrijven met zout, zwarte peper, nootmuskaat en ketchup marineren en ten minste 30 minuten laten staan.
De olie verhitten, de helft van de boter erbij doen en de stukken kip (en zoutvlees) in gedeeltes bakken.
Het vlees uit de boter halen en hierin de ui en tomaat fruiten.
De stukken kip (en zoutvlees) en de bouillonblokjes, het water, verse peper en peterselie 10 minuten laten stoven. Het vlees eruit halen, en de helft van de jus met de Domburg Pong Taya mengen.
De tayer met jus afproeven en eventueel met suiker, zwarte peper en zout afmaken. Beboter het bakblik, en tot de helft vullen met tayer, de stukken kip hierop rangschikken en weer bedekken met tayer. Het restant van de jus hierover gieten.
De baktijd is circa 105 minuten. Om te weten wanneer de pom gaar is, moet met een vork in het midden van de pom gestoken worden, een beetje van de tayer optrekken en een goudgele massa zien.
Pitjel
(Javaanse groenteschotel met pinda-saus)
Benodigdheden (4 personen)
- 250 gram Domburg kouseband (vers of diepvries)
- 250 gram taugé
- 350 gram witte kool (eventueel Chinese kool of Spitskool)
- Domburg Pindasambal met of zonder peper
- Zout (naar smaak)
- Gekookt ei (eventueel ter garnering)
Bereidingswijze:
- Groenten schoonmaken.
- Bij verse Domburg Kouseband: De topjes en uiteinden van de kouseband afsnijden en de kouseband daarna wassen. De kouseband daarna snijden in stukjes van circa 3 à 4 cm.
Bij diepvries Domburg kouseband is alles al kant en klaar.
- De taugé schoonmaken door de bruine uiteinden af te snijden en de groene zaaddopjes. Te verwijderen. Was de taugé en laat deze uitlekken in een vergiet.
- De kool snijden in niet te dunne reepjes. Was de kool en laat deze uitlekken in een vergiet.
- Nadat alle groenten voorgesneden en gewassen zijn, worden de groenten gekookt of gestoomd. De groenten kunnen samen of in een aparte pan gekookt/gestoomd worden. Voeg voldoende zout toe en kook/stoom de groenten. De tijdsduur voor het koken van de verschillende groenten:
- Kouseband: circa 2 minuten (diepvries) (circa 3 minuten voor de verse kouseband)
- Kool: 3-4 minuten
- Taugé: 1 minuut
Nadat de groenten gekookt/gestoomd zijn, uitscheppen met een spatel en laten uitlekken in een vergiet. Alle groenten moeten knapperig zijn.
- Als de groenten uitgelekt zijn, worden de verschillende groenten geserveerd op een schaal met een overheerlijke Domburg Pindasambal met peper (voor een pittige saus) of Domburg Pindasambal zonder peper pindasaus erover heen.
- Ter afwisseling kan bij de pitjel een gekookt ei geserveerd worden. Kook de eieren (hard) en snijd ze in parten.